Om Sävarcamp

Sävarcamp, som denna sommar genomförs för tionde året i rad, är ett 6-dagars läger i mitten av juni för mellanstadieelever, framförallt ifrån skolorna runt om i Sävarådalen.

Vad är Sävarcamp

Sävarcamp har en god föreningssamverkan och idén är såväl som att skapa en bra start på sommarlovet för barnen, att även väcka intresse för olika aktiviteter inom både sport och kultur. På senare år så har ungdomarna som jobbat via kommunen tidigare år klivit upp och arrangerar lägret ideellt och i princip helt själva. Med hjälp av en projektledning som även den består av ungdomar.

Sävarcamp bidrar till att barn får prova på en mängd olika aktiviteter som skapar ett intresse för föreningar. Det bidrar även till att barnen har något att göra på dagarna, skaffar sig nya kompisar och utmanar sig själva. Sävarcamp kanske framförallt uppmuntrar till ungt ledarskap, och föreningsliv. Detta gäller inte bara föreningar i Sävar utan vi samarbetar även med föreningar i Umeå, samtidigt som vi aktivt jobbar med att marknadsföra lägret, idén och motiven bakom. Dessutom är lägret betydligt billigare än andra liknande läger för barn, vilket även lockar de som har det sämre ställt ekonomiskt.

 

Dokument

Sävarcamps historia

Sävarcamp 2013

Det första Sävarcamp arrangerades. Lägret blev fullt efter en veckas anmälningstid då 103 deltagare.

Sävarcamp tillsammans med Sävar IK och frivilliga i Sävar byggde till lägret en dirtbikebana och påbörjade en skateramp vid Sävar IP.

Aktiviteter som fanns var bland annat fotboll, dirtbike, lajv, gymnastik, scouting, afrikansk dans, kampsport och mycket mer.

Möjliggörare: Time Sävar, Ica Supermarket Sävar, Frisörerna, Sävar Snickeri, Handelsbanken Sävar, Norrmejerier.

Deltagare

Sävarcamp 2014

Det andra Sävarcamp planerades av de unga ledare födda 1996 som jobbat som gruppledare under första lägret.

Lägret blev större än första året med 121 deltagare. Projektgruppen delades in i fem arbetsgrupper (Aktiviteter, Röda tråden, Marknadsföring, Internationella kontakter och Slutevent). Sävarcamp fick även besök av barn och ungdomar från Sydafrika tack vare vår samarbetspart ACCESS.

Skaterampen som påbörjades 2013 blev klar och användes under lägret. Aktiviteter som fanns var bland annat boule, dirtbike/skate, innebandy, frisbee, lajv, green screen, tennis med mera.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Handelsbanken Sävar, Sävar snickeri, Frisörerna, Brändströms Elektriska AB, Norrmejerier.

Deltagare

Sävarcamp 2015

För första gången hade Sävarcamp en projektledning bestående av fyra ungdomar födda 1996 (Maja Andersson, Arvid Norin, Philip Nilsson och Simon Lundgren). Projektgruppen bestod av ungdomar födda 1996 och 1997.

Det deltog 97 barn och aktiviteter var bland annat fäktning, beachhandboll, musik, badminton, bad, cheerleading, brännboll, basket och mycket mer.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Handelsbanken Sävar, Umeå Energi, Frisörerna, Norrmejerier.

Deltagare

Sävarcamp 2016

Sävarcamp 2016 projektleddes av Viktoria Sandstörm och Simon Lundgren, båda födda 1996. Lägret planerades av den hittils största projektgruppen på 13 unga ledare.

Det var 112 barn som deltog på lägret. För de äldsta på lägret hade vi en dag i Segasjön med olika aktiviteter där flera grupper var samtidigt. Grupperna spenderade hela dagen i Segasjön och åt även lunch där. Aktiviteter på lägret var bland annat fotboll, brännboll, capture the flag, musik, tennis, badminton, gymnastik med mera.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Handelsbanken Sävar, Frisörerna, Umia, Hi5, Norrmejerier.

Deltagare

Sävarcamp 2017

Lägret planerades av en liten projektgrupp på 4 personer där Viktoria Sandström och Arvid Norin var projektledare. Totalt deltog 95 barn och aktiviteter var bland annat bågskytte, friidrott, goalball, tennis, musik, trolleri, bild och form med mera. Lägret fick även besök från Lifezone ifrån Sydafrika.

Vi börjar ett samarbete med Vän i Umeå som hjälper ensamkommande ungdomar att lära känna nya barn och ungdomar.

Sävarcamp uppdaterade även sin hemsida till en ny design som är mer modern och enkel att använda. Det är denna design som används än idag. Begreppet “Utmana dig själv” blir Sävarcamps slogan/slagord.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Handelsbanken Sävar, Frisörerna, Norrmejerier, Teknikdesign, Sävar snickeri, Hi5, Digital Poster, Umia.

Deltagare

Sävarcamp 2018

Sävarcamp 2018 projektleddes av Viktoria Sandstörm och Arvid Norin. Projektgruppen bestod av 6 personer.

Det var 98 barn som deltog på lägret. Aktiviteter på lägret var bland annat basket, spel, dans, kampsport, innebandy, trolleri och mycket mer.

Sävarcamp vann det första Folkhälsopriset som någonsin delats ut av Umeå kommuns folkhälsoråd.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Hi5, Norrmejerier.

Deltagare

Sävarcamp 2019

Sävarcamp 2019 planerades av en projekrgrupp på sju personer och leddes av projektledarna Arvid Norin och Viktoria Sandström. Lägret blev ett av de största läger som anordnas med 121 deltagare. Majoriteten av deltagarna vad födda 2004. Projektgruppen jobbar på ett nytt sätt i Microsoft istället för Google.

Lägret hade äventyr som tema och aktiviteter som bland annat biblioteket, brännboll, teater, boule, rörelserikedom, kampsport, youth combat, amerikansk fotboll och mycket mer. Sävarcamp samarbetade med Kulturverket och lät tillsammans barnen skapa modeller för framtiden Sävar.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Frisörerna, Norrmejerier, PSImedia, Kulturverket.

Deltagare

Sävarcamp 2020

Sävarcamp 2020 gick av stapeln mitt i Corona-pandemin som härjade vilt i världen. Lägret blev pågrund av detta lite annorlunda jämfört med tidigare år. Projektet leddes av Elias Viklund och Vineck Kumar Posaria tillsammans med en projektgrupp på 7 personer.

Det var 107 barn som deltog på lägret. Aktiviteter på lägret var bland annat scouting, amerikansk fotboll, allsång, Kulturverket, brännboll, handboll och mycket mer.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Österlunds skogs- & trädgårdstjänst, Region västerbotten, Kulturverket, Umeå kommun och Umeå energi.

Deltagare

Sävarcamp 2021

Sävarcamp 2021 planerades av en projektgrupp på 11 personer och leddes av projektledarna Elias Viklund och Tilda Nyström. Lägret slog rekord och är ett av de största läger som anordnas med 133 deltagare. Lägret genomfördes på ett Coronasäkrat sätt vilket gjorde att det såg lite annorlunda ut. 

Lägret hade Vilda västern som tema och aktiviteter som bland annat discgolf, lajv, musikquiz, boule, ju-jutsu kai, amerikansk fotboll och mycket mer. Sävarcamp deltog även i Friluftslivets år och hade en friluftsaktivitet där barnen fick laga och äta mat utomhus under en av lägerdagarna.

Möjliggörare: ICA Supermarket Sävar, Österlunds skogs- & trädgårdstjänst, Körkort såklart, Umeå kommun, Region västerbotten och Umeå energi.

Deltagare

Ägare och styrgrupp

SAMARBETEN

Syfte och mål

1. En långsiktig satsning på utbildning och utveckling av ungt ledarskap. Vi tror att utveckling av ungt ledarskap bidrar till ansvar och personliga färdigheter hos ungdomar. Genom att få ansvar växer man! Genom att ge ungdomar chansen att utvecklas i ledarskap avlastas dagens engagerade föräldraledare och framtida ledarrekrytering underlättas. Vi tror också att 16-åringarna har stor nytta av sina nyvunna ledaregenskaper.

2. Sävarcamp stödjer föreningslivet i Sävar att arbeta med ett tydligare ungdomsperspektiv, där ungdomar inte enbart är målgrupp utan även deltagare, ledare, initiativtagare och beslutsfattare.

3. Att nå barn och ungdomar som idag står utanför föreningslivet och ge dem chansen att nyfiket pröva på och hitta nya intressen. Därav satsningen på ett brett utbud där barn får pröva på saker de inte tidigare gjort.

4. Arbeta förebyggande att skapa ökat välbefinnandet, en sundare självbild och självförtroendet som ger barn och ungdomar i Sävar ökad förmåga att stå emot riskbeteenden som droger, skadegörelse och mobbing.

5. Att utveckla samverkan och kontaktytor mellan byborna i Sävar. Låt idrotten möta kulturen.

6. Att på sikt få till internationell samverkan kring ledarskap, demokrati, kultur och idrott.